Friday, November 5, 2010

ေစ်းကြက္တြင္းမွ အေၾကာ္ဆိုင္ ၁၀၀ ေက်ာ္ကို စစ္ေဆးရာ အသံုးျပဳသည့္ ဆီအမ်ားစုမွာ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရ



From Hope ေမွ်ာ္လင့္ခ်က္
    ျပည္တြင္း ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ အေၾကာ္ဆိုင္ ၁၀၀ ေက်ာ္မွ ဆီမ်ားကိုစစ္ေဆးရာ ဆီအမ်ားစုမွာ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း FDA စစ္ေဆးခ်က္အရ သိရွိရ

   ယခုစစ္ေဆးေပးသည့္ ဆီဆိုင္မ်ားမွာ ေနျပည္ေတာ္ခ႐ိုင္ႏွင့္ ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး အတြင္းရွိ အေၾကာ္ဆိုင္မ်ားမွ ဆီမ်ားျဖစ္ၿပီး မၾကာခင္ကာလတြင္လည္း မႏၲေလးတိုင္း ေဒသႀကီးအတြင္းရွိ အေၾကာ္ဆိုင္မ်ားမွ ဆီမ်ားကိုလည္း စစ္ ေဆးသြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာန ေဆး၀ါးႏွင့္အစားအစာ ကြပ္ကဲဦးစီးဌာနမွ ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာဦးေက်ာ္လင္းက သုံးသပ္ေျပာၾကားခဲ့သည္။
    ေနျပည္ေတာ္ခ႐ိုင္ႏွင့္ ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီးအတြင္းရွိ အေၾကာ္ဆိုင္မ်ား၌ အသုံးျပဳေနေသာဆိုင္မ်ားအား စစ္ေဆးေတြ႕ရွိရမႈႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေဆး၀ါးႏွင့္အစားအစာ ကြပ္ကဲေရးဦးစီးဌာနမွ ညႊန္ၾကားေရးမွဴးက "အခု ေနျပည္ေတာ္ ခ႐ိုင္အတြင္းက အေၾကာ္ဆိုင္ေတြရယ္ ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီးအတြင္းက ဆိုင္ေတြ စုစု ေပါင္း ၁၀၀ ေက်ာ္ကို သုံးပတ္ကာလအတြင္း စစ္ေဆးတဲ့အခါမွာ ဆိုင္အမ်ားစုမွ အသုံးျပဳေနတဲ့ ဆီေတြက စားသုံးသူရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ တယ္ဆိုတဲ့ အေၾကာင္းအခ်က္ေတြကို ေတြ႕ရွိရတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ စစ္ေဆးေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ အီၾကာေကြး၊ အာလူးေၾကာ္၊ ဘရာေၾကာ္၊ ပလာတာစတာေတြကို ေရာင္းခ်ေနတဲ့ အေၾကာ္ဆိုင္ေလးေရာ၊ အေၾကာ္ဆိုင္ႀကီးေတြပါ သူတို႔ေတြက တစ္ခါေၾကာ္ၿပီးသြားရင္ အဲဒီ ေၾကာ္ၿပီးသားဆီေတြကို ေနာက္ေန႔ မွာ ထပ္ခါထပ္ခါ ျပန္ေၾကာ္တာကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိရတယ္။ အဲဒီလို ေၾကာ္ၿပီးသားဆီေတြက ဆယ္လိုက္တဲ့အခါမွာ တူးေနတဲ့အမည္းစက္ေတြ က်န္ရွိမယ္။ အဲဒီအမည္းစပ္ေတြကပဲ ေနာက္ေန႔ျပန္ေၾကာ္မယ္။ ေၾကာ္တဲ့ အေၾကာ္ေတြထဲေပၚကို အဲဒီအမည္းစက္ ေတြက ကပ္သြားမယ္။ အဲဒါေတြကို စားသုံးမိမယ္။ ၿပီးေတာ့ စားသုံးသူ ေတြကို ကြၽန္ေတာ့္အေနနဲ႔ အၾကံျပဳခ်င္တာက ဘယ္ဆိုင္မွာျဖစ္ျဖစ္ ၀ယ္စားတဲ့အခါမွာ ထပ္ခါထပ္ခါ ျပန္ေၾကာ္တဲ့ဆီေတြက တျခားဆီေတြနဲ႔မတူဘူး။ ပိုၿပီးမည္းေနတာ ကိုေတြ႕ရမယ္။ အဲဒီဆီအိုးထဲမွာလည္း အမည္းစက္ အမည္းစက္ ကေလးေတြကို မ်က္စိနဲ႔ျမင္ေတြ႕ရမယ္။ အဲဒီအေၾကာင္းအရာေတြကို သတိထားၿပီးေတာ့ ၀ယ္စားသင့္ပါတယ္"ဟု ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ အေၾကာ္ဆိုင္မ်ားမွဆီမ်ား စစ္ေဆးေတြ႕ရွိခ်က္အေပၚ သုံးသပ္ေျပာၾကားခဲ့သည္။
    အေၾကာ္ဆိုင္ အမ်ားစုမွာ စားသုံးသူ၏က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစသည့္အတြက္ က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာန ဗဟိုပညာေပးေရး ေကာ္မတီမွ ညႊန္ၾကားေရးမွဴးျဖစ္သူ ေဒါက္တာဦးခင္ေမာင္လြင္ က "အဲဒီလိုမ်ဳိး ထပ္ခါထပ္ခါ ေၾကာ္ၿပီးေတာ့ ေရာင္းခ်တဲ့ ဆိုင္ေတြရဲ႕အေၾကာ္ေတြကို ၀ယ္စားတဲ့အခါ အခ်ိန္ကာလၾကာျမင့္လာတဲ့အခါမွာ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလုံး ေရာဂါ၊ ဆီက်ဳိေရာဂါေတြျဖစ္ႏိုင္ တယ္။ ဒီေရာဂါေတြကို မီၿပီးေတာ့ ေနာက္ထပ္ေရာဂါေတြ အမ်ားႀကီး ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ဥပမာ ေသြးတိုး ေရာဂါသမားက ေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္တာေတြ ဆက္ၿပီးျဖစ္သြားႏိုင္တယ္။ အေျခခံအားျဖင့္ေတာ့ အ၀လြန္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္တယ္"ဟု စားသုံးသူမ်ားအား အၾကံျပဳေျပာၾကားခဲ့သည္။
(Weekly Eleven မွ ကူးယူေဖၚျပပါသည္။)

No comments:

Post a Comment